ozmózisozmózis

 

 

Víztisztítók összehasonlítása

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Ozmózis víztisztító összehasonlítása az egyéb szűrési eljárásokkal

 

A különböző szennyező anyagok eltávolítási hatásfoka:

Anyagok, melyeket eltüntet

Szűrőszálas

Szűrő aktív szénnel, kancsó

Fordított ozmózis

Ioncserélő

Desztilláló

UV fertőtle-nítő

Arzén

-

-

++

++

++

-

Nikkel

-

-

++

++

++

-

Kadmium

-

-

++

++

++

-

Szulfátok

-

-

++

++

++

-

Kálium

-

-

++

++

++

-

Keménység (mr) 

-

-

++

++

++

-

Keménység (ca)

-

-

++

++

++

-

Nitrátok

-

-

++

++

++

-

Kloridok

-

-

++

-

++

-

Vírusok

-

-

++

-

++

++

Fekália bacilusok

-

-

++

-

++

++

Protozoa ciszták**

++

-

++

-

++

+

THMI THE**

-

++

++

-

+

-

Organikus anyagok 

-

++

++

-

+

-

Mérgek

-

++

++

-

+

-

Klór

-

++

++

-

+

-

Anyag szedimentáció

++

+/-

++

-

++

-

Azbeszt

++

-

++

-

++

-

Szín és íz

-

++

++

-

-

-

Jelmagyarázat:

-

nincs hatással

+/-

részleges hatású

+

jó hatásfokú

*

**

THE: trihaloetilén

THMI: trihalometánok, 

++ kiváló hatásfokú

Az ozmózis víztisztítók összahasonlítási szempontjairól ezen a linken olvashat többet: Milyen a jó ozmózis víztisztító?

Különböző víztisztítók összehasonlítása, előnyök és hátrányok

 

Szűrőszálas víztisztító: csak a nagyobb lebegő szennyezőanyagoktól mentesíti a vizet. A felületén megmarad a kiszűrt szenny és ez sajnos nagyon hamar bomlani kezd. A bomlásból származó méreganyagokat már nem fogja meg. Azok az ivóvízbe kerülnek. Ezek használata önmagukban nem javasolt.

Aktívszenes víztisztítók, víztisztító kancsó: Bizonyos emberi szervezetre veszélyes anyagok kiszűrésre kerülnek. Sajnos ezeknek a felületén is megmarad a kiszűrt anyagok egy része, ami szintén bomlásnak indul. A bomlásból származó méreganyagok a szűrt vízbe kerülnek, így akár komolyabb megbetegedést is okozhatnak. Ezért nagyon fontos az igen gyakori szűrőcsere. Igy fenntartása rendkívül költséges lehet. Nagy előnye viszont, hogy utazásokra is könnyen magunkkal tudjuk vinni a kisebb kiszerelésű változatokat.

Ioncserélő: Sajnos ekkor az oldott ásványi anyagoknak a jelentős része benne marad a vízben. Nem is beszélve a baktériumokról és egyéb biológiai szennyeződésekről. A víz lágyítására alkalmas, sőt ajánlott is. Az ilyen tisztítókkal megóvhatjuk háztartási gépeinket a vízkőtől. Ivóvíz készítésére nem alkalmas. Működésének alapja, hogy a vízben található Cálcium ionokat Nátrium ionra cseréli, így nem tud vízkövesedni a vezeték és a háztartási berendezések sem. A víz oldott ásványi anyag tartalma változatlan marad és egyéb szennyezőanyagoktól sem mentesített.

Desztilláló: Az ozmózis víztisztítók kifejlesztéséig ez számított a leghatékonyabb víztisztítási technológiának. Hátránya, hogy minden csepp víz előállítása igen költséges. 1 liter víz elkészítéséhez 900 W energiára van szükség és körülbelül 1 órára. Működési elve, hogy felforralja a vizet, majt a keletkező gőzt lecsapatja. Ekkor minden illékony szennyezőanyag átkerül a desztillált vízbe. A desztillált víznek ásványi anyag tartalma gyakorlatilag nincs. A víz deutérium tartalmát desztillálással lehet csökkenteni, egyéb háztartási eljárásokkal viszont nem. A kapható deutériumcsökkentett vizek is frakcionált desztillálással készülnek (nem erős forralással és nem a teljes víz elpárologtatásával).

A desztilláló házi elkészítéséről itt olvashat.

Ozmózis víztisztító: A NASA fejlesztette ki az 50-es években ezt a technológiát, hogy lecserélhesse a desztillálókat egy hatékonyabb és alacsonyabb költségű víztisztítóra. A víz tisztítására nincs szükség plusz áramforrásra. A víznyomás energiáját használja a víz tisztítására. Gyakorlatilag ez a világ jelenlegi leghatékonyabb víztisztítási technológiája. Minden illékony szennyeződést is eltávolít. Az elkészült víz ásványianyagtartalma 8-12 mg/liter. A csapvíznek egyébként 350-550 mg/liter. Ha valaki aggódik a túl alacsony oldott ásványianyagtartalom miatt az utánsózók sorosan kötött beszerelésével pótolhatja a tetszőleges szintre, biztonságos, tiszta forrásból. Egy utánsózópatron 40-50 mg-mal növeli az oldott ásványianyag szintet.