ozmózisozmózis

 

 

ozmózis víztisztító

warning: Creating default object from empty value in /home/inningro/public_html/viztisztitoberendezes.info/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

Milyen a jó ozmózis víztisztító?

BEMUTATKOZÁS

Csoportunk és küldetésünk

A Bluefilters Group elkötelezte magát amellett, hogy világviszonylatban vezető szerepet töltsön be a vízszűrési megoldások, vízszűrők és alkatrészek értékesítésében. Termékeinknek köszönhetően egészséges és tiszta ivóvizet szeretnénk biztosítani az emberek számára az egész világon. A zsugorodó édesvízellátás miatt az emberek különböző megoldásokat találnak a vízszűrésre, ezért folyamatosan fejlesztjük termékeinket és meghatározzuk mások számára a szabványokat, a követendő utat: csak a legjobb az elegendő.

Mi az ozmózis? - Ozmózis víztisztítók

Ozmózis víztisztítás

A csapvíz szennyeződéseinek legalább 99,8%-a eltávolítható fordított ozmózis elvén működő víztisztító berendezéssel. A lebegő szennyeződések közel 100%-át, valamint a biológiai és vegyi szennyeződések 95-98%-át távolítja el.

Ozmózis víztisztítás további előnyei:

  • Az ozmózis víztisztító olcsó, kristálytiszta vizet biztosít.

  • Az ozmózis víztisztítás a világ egyik leghatékonyabb víztisztítási technológiája.

  • Ivóvizeink is szennyezettek a világméretű környezetszennyezés miatt és ezt kiküszöbölhetjük általa.

Világméretű szennyezés - igazi kincs a tiszta víz

Magyarországon a csapvíz minősége számos háztartásban meg sem közelíti az Európai Uniós átlagot. Sajnos több háztartásban jelent ez az átlagosnál is nagyobb kockázatot: méreganyag folyik a csapokból?

Víztisztítók összehasonlítása

Ozmózis víztisztító összehasonlítása az egyéb szűrési eljárásokkal

 

A különböző szennyező anyagok eltávolítási hatásfoka:

Anyagok, melyeket eltüntet

Szűrőszálas

Szűrő aktív szénnel, kancsó

Fordított ozmózis

Ioncserélő

Desztilláló

UV fertőtle-nítő

Arzén

-

-

++

++

++

-

Nikkel

-

-

++

++

++

-

Kadmium

-

-

++

++

++

-

Szulfátok

-

-

++

++

++

-

Kálium

-

-

++

++

++

-

Keménység (mr) 

-

-

++

++

++

-

Keménység (ca)

-

-

++

++

++

-

Nitrátok

-

-

++

++

++

-

Kloridok

-

-

++

-

++

-

Vírusok

-

-

++

-

++

++

Fekália bacilusok

-

-

++

-

++

++

Protozoa ciszták**

++

-

++

-

++

+

THMI THE**

-

++

++

-

+

-

Organikus anyagok 

-

++

++

-

+

-

Mérgek

-

++

++

-

+

-

Klór

-

++

++

-

+

-

Anyag szedimentáció

++

+/-

++

-

++

-

Azbeszt

++

-

++

-

++

-

Szín és íz

-

++

++

-

-

-

Jelmagyarázat:

-

nincs hatással

+/-

részleges hatású

+

jó hatásfokú

*

**

THE: trihaloetilén

THMI: trihalometánok, 

++ kiváló hatásfokú

Az ozmózis víztisztítók összahasonlítási szempontjairól ezen a linken olvashat többet: Milyen a jó ozmózis víztisztító?

Különböző víztisztítók összehasonlítása, előnyök és hátrányok

 

Szűrőszálas víztisztító: csak a nagyobb lebegő szennyezőanyagoktól mentesíti a vizet. A felületén megmarad a kiszűrt szenny és ez sajnos nagyon hamar bomlani kezd. A bomlásból származó méreganyagokat már nem fogja meg. Azok az ivóvízbe kerülnek. Ezek használata önmagukban nem javasolt.

Aktívszenes víztisztítók, víztisztító kancsó: Bizonyos emberi szervezetre veszélyes anyagok kiszűrésre kerülnek. Sajnos ezeknek a felületén is megmarad a kiszűrt anyagok egy része, ami szintén bomlásnak indul. A bomlásból származó méreganyagok a szűrt vízbe kerülnek, így akár komolyabb megbetegedést is okozhatnak. Ezért nagyon fontos az igen gyakori szűrőcsere. Igy fenntartása rendkívül költséges lehet. Nagy előnye viszont, hogy utazásokra is könnyen magunkkal tudjuk vinni a kisebb kiszerelésű változatokat.

Ioncserélő: Sajnos ekkor az oldott ásványi anyagoknak a jelentős része benne marad a vízben. Nem is beszélve a baktériumokról és egyéb biológiai szennyeződésekről. A víz lágyítására alkalmas, sőt ajánlott is. Az ilyen tisztítókkal megóvhatjuk háztartási gépeinket a vízkőtől. Ivóvíz készítésére nem alkalmas. Működésének alapja, hogy a vízben található Cálcium ionokat Nátrium ionra cseréli, így nem tud vízkövesedni a vezeték és a háztartási berendezések sem. A víz oldott ásványi anyag tartalma változatlan marad és egyéb szennyezőanyagoktól sem mentesített.

Desztilláló: Az ozmózis víztisztítók kifejlesztéséig ez számított a leghatékonyabb víztisztítási technológiának. Hátránya, hogy minden csepp víz előállítása igen költséges. 1 liter víz elkészítéséhez 900 W energiára van szükség és körülbelül 1 órára. Működési elve, hogy felforralja a vizet, majt a keletkező gőzt lecsapatja. Ekkor minden illékony szennyezőanyag átkerül a desztillált vízbe. A desztillált víznek ásványi anyag tartalma gyakorlatilag nincs. A víz deutérium tartalmát desztillálással lehet csökkenteni, egyéb háztartási eljárásokkal viszont nem. A kapható deutériumcsökkentett vizek is frakcionált desztillálással készülnek (nem erős forralással és nem a teljes víz elpárologtatásával).

A desztilláló házi elkészítéséről itt olvashat.

Ozmózis víztisztító: A NASA fejlesztette ki az 50-es években ezt a technológiát, hogy lecserélhesse a desztillálókat egy hatékonyabb és alacsonyabb költségű víztisztítóra. A víz tisztítására nincs szükség plusz áramforrásra. A víznyomás energiáját használja a víz tisztítására. Gyakorlatilag ez a világ jelenlegi leghatékonyabb víztisztítási technológiája. Minden illékony szennyeződést is eltávolít. Az elkészült víz ásványianyagtartalma 8-12 mg/liter. A csapvíznek egyébként 350-550 mg/liter. Ha valaki aggódik a túl alacsony oldott ásványianyagtartalom miatt az utánsózók sorosan kötött beszerelésével pótolhatja a tetszőleges szintre, biztonságos, tiszta forrásból. Egy utánsózópatron 40-50 mg-mal növeli az oldott ásványianyag szintet.

NASA víztisztítási technológia mindenkinek

Miért van szüksége a NASA-nak víztisztításra?

A válasz mindannyiunk számára egyértelmű lehet: a háborúk ill. az űrhajózás. Elengedhetetlen volt dollármillókat belefektetni az Amerikai Egyesült Államoknak a tökéletes víztisztító kifejlesztésére. Az egyetlen ismert hatékony víztisztítás a desztillálás volt az 50-es évekig. Persze ez nem volt tökéletes, hiszen rengeteg energiát emészt fel akár 1 liter tiszta víz előállítása, ráadásul bizonyos szerves anyagok és mérgek is visszamaradnak a vízben. Elég csak az alkoholra gondolnunk és a pálinka lepárlására, hogy erről magunk is meggyőződjünk. Így nem volt más lehetőség, mint egy tökéletes sótalanító, méregtelenítő tisztítóeljárást kifejleszteni. Hosszas kutató és fejlesztő munka árán megszületett az ozmózis vízisztító. Az eljárás lényegéről itt olvashat bővebben: ozmózis víztisztító.

A világ jelenlegi leghatékonyabb víztisztítási technológiája az ozmózis elvű víztisztítás

Az ozmózis víztisztítás a szennyező anyagok legalább 99,8%-át távolítja el  a vízből. Így gyakorlatilag szennyvízből is kristálytiszta vizet tud varázsolni. A desztillált vízben több szennyezőanyag marad, mint az ozmózis elvén tisztított vízben. És mindezt energiafelhasználás nélkül, hiszen a vízvezetékben lévő nyomást hasznosítja a tisztítás folyamán. 

Víztisztítás, amit évekig titkos haditechnológia volt

Először a haditengerészet használta a sós tengervíz sótalanítására ezt a víztisztítási technológiát. 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére. 1991-ben az öbölháborúban az amerikai hadsereg 8000 db ozmózis membrános víztisztító készüléket használt az ivóvíz előállítására.  A háborúkban nagyon fontos, hogy mindig teljesen tiszta vizet fogyasszanak a hadsereg tagjai. Így megkímélik magukat attól, hogy mérgezés vagy fertőzés miatt kidőljön akár egy ember is. A fordított ozmózis elvén működő víztisztítóval gyakorlatilag minden szennyeződéstől mentesíteni tudják a vizet.

Később az űrhajózásban használták az ozmózis víztisztítókat. Az űrben minden csepp tiszta víz aranyat ér. Ezért kellett egy olyan technológia, hogy a szennyvízből újra tökéletesen tiszta vizet képes előállítani.  Az ozmózis víztsztító annyira tiszta vizet produkál a vizeletből, hogy azt bárki megihatja. Észre sem lehet venni, hogy mi volt a kiinduló anyag.

Hosszú évtizedek teltek el, amíg végre feloldotta az amerikai kormány az ozmózis víztisztítás technológiájának titkosítását. Eleinte csak a dollármilliárdosok szerelték fel háztartásaikat ezekkel a készülékekkel. Ezzel együtt az egészségügy is használni kezdte, például a magas vérnyomás kezelésében és a vesedialízis során. Évtizedek teltek el, amíg végre mindannyiunk számára elérhetővé vált.

Ma az USA-ban és az arab országokban az ozmózis eljárással előállított ivóvizet magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizet.

Tartalom átvétel