ozmózisozmózis

 

 

NASA víztisztítási technológia mindenkinek

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Miért van szüksége a NASA-nak víztisztításra?

A válasz mindannyiunk számára egyértelmű lehet: a háborúk ill. az űrhajózás. Elengedhetetlen volt dollármillókat belefektetni az Amerikai Egyesült Államoknak a tökéletes víztisztító kifejlesztésére. Az egyetlen ismert hatékony víztisztítás a desztillálás volt az 50-es évekig. Persze ez nem volt tökéletes, hiszen rengeteg energiát emészt fel akár 1 liter tiszta víz előállítása, ráadásul bizonyos szerves anyagok és mérgek is visszamaradnak a vízben. Elég csak az alkoholra gondolnunk és a pálinka lepárlására, hogy erről magunk is meggyőződjünk. Így nem volt más lehetőség, mint egy tökéletes sótalanító, méregtelenítő tisztítóeljárást kifejleszteni. Hosszas kutató és fejlesztő munka árán megszületett az ozmózis vízisztító. Az eljárás lényegéről itt olvashat bővebben: ozmózis víztisztító.

A világ jelenlegi leghatékonyabb víztisztítási technológiája az ozmózis elvű víztisztítás

Az ozmózis víztisztítás a szennyező anyagok legalább 99,8%-át távolítja el  a vízből. Így gyakorlatilag szennyvízből is kristálytiszta vizet tud varázsolni. A desztillált vízben több szennyezőanyag marad, mint az ozmózis elvén tisztított vízben. És mindezt energiafelhasználás nélkül, hiszen a vízvezetékben lévő nyomást hasznosítja a tisztítás folyamán. 

Víztisztítás, amit évekig titkos haditechnológia volt

Először a haditengerészet használta a sós tengervíz sótalanítására ezt a víztisztítási technológiát. 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére. 1991-ben az öbölháborúban az amerikai hadsereg 8000 db ozmózis membrános víztisztító készüléket használt az ivóvíz előállítására.  A háborúkban nagyon fontos, hogy mindig teljesen tiszta vizet fogyasszanak a hadsereg tagjai. Így megkímélik magukat attól, hogy mérgezés vagy fertőzés miatt kidőljön akár egy ember is. A fordított ozmózis elvén működő víztisztítóval gyakorlatilag minden szennyeződéstől mentesíteni tudják a vizet.

Később az űrhajózásban használták az ozmózis víztisztítókat. Az űrben minden csepp tiszta víz aranyat ér. Ezért kellett egy olyan technológia, hogy a szennyvízből újra tökéletesen tiszta vizet képes előállítani.  Az ozmózis víztsztító annyira tiszta vizet produkál a vizeletből, hogy azt bárki megihatja. Észre sem lehet venni, hogy mi volt a kiinduló anyag.

Hosszú évtizedek teltek el, amíg végre feloldotta az amerikai kormány az ozmózis víztisztítás technológiájának titkosítását. Eleinte csak a dollármilliárdosok szerelték fel háztartásaikat ezekkel a készülékekkel. Ezzel együtt az egészségügy is használni kezdte, például a magas vérnyomás kezelésében és a vesedialízis során. Évtizedek teltek el, amíg végre mindannyiunk számára elérhetővé vált.

Ma az USA-ban és az arab országokban az ozmózis eljárással előállított ivóvizet magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizet.