ozmózisozmózis

 

 

Mi az ozmózis? - Ozmózis víztisztítók

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Mi az ozmózis?

Az ozmózis folyamán a víz áthalad egy féligáteresztő membránon, amely megakadályozza az ásványi anyagok és egyéb összetevők áramlását az oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési elve. Egy membrán (az emberi szervezetben ilyen membrán a sejtfal) elválaszt két különböző koncentrációjú vizes oldatot, ekkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Ez az ozmózis. Az ozmózis elvét felhasználják az iparban.

 

Ozmózis víztisztító

ozmózisAz ozmózist használják ki a víztisztításban. Ugyanis, ha az oldószer a tiszta víz, akkor áramlása megállítható, sőt meg is fordítható. Ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán, akkor a folyamat megfordul, azaz a tiszta víz elkezd áramlani az alacsony koncentrációjú oldat felé. A membrán ebben az esetben az ozmózis memrán. Ezt a folyamatot nevezik a víztisztításban fordított ozmózisnak, az ilyen víztisztítókat pedig ozmózis vagy fordított ozmózis víztisztítóknak nevezzük. Valójában ez a folyamat is ozmózis, de itt a nagy nyomáskülönbség is megjelenik, mint egy újabb befolyásoló tényező, ami az eredeti plusz nyomás nélküli folyamat áramlási irányát megfordítja. Ezt a plusz nyomást a víztisztításban általában a vezetékes víz nyomása adja, de ha ez nem elegendő, akkor estenként nyomásfokozóra van szükség.

 

 

Ozmózis víztisztítók felépítése

Az ozmózis víztisztítók több szűrési fokozatból állnak, ugyanis minden ozmózis membrán rendkívül érzékeny a klórra és az 5 mikronnál nagyobb szennyeződésekre.

 • Az ozmózis víztisztító rendszer előszűrő fokozata egy 5 mikronos előszűrő és jó esetben két aktívszenes szűrő, amely kiszűri a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld, stb. és a biológiai szennyeződéseket. Az előszűrés segíti elő, hogy csíra-  és klórmentes víz kerüljön az ozmózis szűrőbe, amelyben már a nagyobb fizikai szennyezőanyagok is szűrésre kerültek. A jó minőségű szűrők mindig két aktívszén előszűrőt alkalmaznak, mivel az ozmózis memrán rendkívül érzékeny a klórra. A klórt az aktívszén tudja megkötni. Az membrán élettartama és az ozmózis víz minősége nagyban ettől függ. Az aktívszén szűrő egyébként nagyságrendekkel drágább, mint polipropilén társai.
 • A második szűrési szint a fordított ozmózis membrán, amely az ozmózis víztisztító szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 95-99%-át. A víztisztítás valójában itt történik. Egy ozmózis memrán körülbelül napi 150-250 liter tiszta vizet képes szolgáltatni. Ezért átmeneti tárolótartályra van szükség.
 • A tiszta víz így egy víztároló tartályba kerül a víz az egyenletes vízellátáshoz.
 • A szűrés harmadik szintjén, közvetlenül fogyasztás előtt, a tiszta víz, egy aktív szénszűrőn halad keresztül, amely a maradék oldott anyagokat is megköti és kellemesebb ízt, és illatot biztosít. És egy biztonsági csíramentesítést is végez.
 • Opcionálisan alkatrészektől függően teljesen tiszta, vagy plusz ásványi anyaggal dúsított, vagy lúgosított és ásványi anyaggal dúsított vizet, mágnessel, biokerámiával kezelt kaphatunk végeredményben.

 

A jobb minőségű ozmózis víztisztítók főbb részei

 1. 5 mikronos előszűrő
 2. granulált aktívszenes szűrő
 3. karbon blokk szűrő
 4. fordított ozmózis memrán
 5. Felszereltségtől függően: csak utó szénszűrő, vagy egy szénszűrő és egy utánsozó patron, vagy három az egyben patron (utó szénszűrő, utánsózó és lúgosító patron). Esetleg biokerámia vagy mágnes egység.
 6. nyomásszabályozó (opcionális, a drágább változatok tartalmazzák, ezt akkor kell választanunk, ha nincs 2,5 bar a víznyomás a rendszerünkben. Lakótelepeken gyakran szükséges lehet. Érdeklődjön vízszolgáltatójánál a víznyomásról. 2,5 bar nyomás alatt csak a nyomásszabályozóval ellátott ozmózisvízszűrő javasolt.

 

A fordított ozmózis szűrés fokozatai

Mj: 1 mikron = a milliméter ezredrésze

 

ozmózis - PP szűrőOzmózis víztisztító első szűrési fokozat

PP (polipropilén) előszűrő 5 mikronos (fehér textilszerű anyag).
Kiszűri:
piszkot, homokot, lebegő szennyeződéseket, rozsdát, féreg lárvákat, protozonokat (szilárd szennyeződéseket).

Ebben a szűrési fokozatban minden 5 mikronnál nagyobb fizikai és biológiai szennyeződés eltávolításra kerül.

Évente szükséges cserélni a betétet.

 

Ozmózis - GAC szűrőOzmózis víztisztító második szűrési fokozat

Granulált aktívszenes szűrő.
Kiszűri a klórt, a szerves vegyületek jelentős részét, és az elhalt vagy még mindig aktív fertőző ágenseket így a baktériumokat, a vírusokat és a gombaspórákat.

Az eltávolítandó anyagok az aktív szén töltet felületén adszorbeálódnak, elnyelődnek - telítődnek.

Évente szükséges cserélni a betétet.

 

Ozmózis - blokk szűrőOzmózis víztisztító harmadik szűrési fokozat

Karbon blokk szűrő.
Kiszűri az előszűrőn átjutott kisebb szennyeződéseket és az előző szénszűrőn esetlegesen átjutott szénport, továbbá számos vegyületet. Teljesen csíra és klórmentes ekkor már a víz.

Évente szükséges cserélni a betétet.

 

Ozmózis víztisztító negyedik szűrési fokozat

A TFC (vékony film kompozit) ozmózis membrán.
Szűrőnyílás : 0,0001 mikron
A baktérium 1000-szer, a vírus 10000-szer nagyobb ennél.
A fordított ozmózis egy félig áteresztő membránt használ, ami nemcsak a kis szemcséket távolítja el, hanem az oldott szennyező anyagok nagyon magas százalékát is - molekuláról molekulára.

Kiszűri a legfinomabb kémiai szennyeződéseket (oldott szennyező anyagokat) 99%-át.

Ozmózis membrán
 

A ozmózis víztisztító használatakor a szennyeződés a szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerül, ellentétben a többi szűrőtípussal, ahol a kiszűrt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak. A fordított ozmózisszűrő öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik. Az egyik része - a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik - a szennyeződéseket tartalmazó víz - a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik.

A tiszta víz egy 19 literes tároló tartályba kerül, hogy mindig elegendő tiszta legyen elérhető, ugyanis az ozmózis eljárás rendkívül időigényes.

Nagyon fontos! A membrán rendkívül érzékeny a klórra. Ezért az előszűrőket évente cserélni szükséges.

Az ozmózis membrán cseréjére legtöbbször akkor van csak szükség, ha az előszűrők nem megfelelő időtartamban való cseréje miatt a klór szétmarja a betétet. Ugyan a gyártó 2 évente javasolja a cserét. A saját tapasztalatunk, hogy akár 5-6 évig is megfelelően működhet csere nélkül.

 

Ozmózis víztisztító ötödik szűrési fokozat

Felszereltségtől függően:


1. Kisméretű aktív szén utószűrő.
(A tartályból érkező vizet még egyszer megszűri)
Kiszűri:
a még megmaradó vegyi anyagokat,
ízanyagokat,
szaganyagokat.

 

Felszereltségtől függően: csak utó szénszűrő, vagy egy szénszűrő és egy utánsozó patron, vagy három az egyben patron (utó szénszűrő, utánsózó és lúgosító patron). Esetleg biokerámia vagy mágnes egység. Ezek mindegyike egy-egy újabb szűrési és vízkezelési fokozatnak is tekinthető.

 

 

Oxigénes víz